Olika kostinriktningar

Ofta är kost en avgörande faktor för vårt välmående, både kroppsligt och psykiskt. Inom funktionsmedicin betonas vikten av att använda olika kostinriktningar för att stödja en läkande process. Genom att anpassa kosten kan vi påverka vår energi, humör och allmänna hälsa. Att äta en balanserad och näringsrik kost är inte bara viktigt för kroppen, utan kan också ha en positiv effekt på vårt sinne. Genom att fokusera på hela, naturliga livsmedel och undvika bearbetade produkter, kan vi skapa en stabil grund för vår mentala hälsa och stödja kroppens funktioner. Detta kan bidra till ökad livskvalitet och bättre hantering av stress och ångest, vilket gör det värt att investera tid i att utforska och implementera dessa kostvanor.

 

Enkel Paleo 
Passar dig som i grunden mår bra och som vill ta de första stegen mot nästa nivå av hälsa och välmående. Du kan gott och väl följa en 80 / 20 – regel, det vill säga att du försöker hålla dig till upplägget till 80 % och gör mer eller mindre avsteg till 20 %.  
Följ dessa principer:  
-Inget socker: i måttliga mängder honung, frukt och bär som sötning
-De "rätta" spannmålen: havre och surdegsbakat rågbröd då och då, någon gång nötmjöl
-De "rätta" mejeriprodukterna: smör, ghee, grädde, fet crème fraiche, gräddfil, fet yoghurt och fina ostar till fest (maximalt en måttlig mängd utifrån helheten)
-Potatis, bovete eller ris då och då som stärkelsekälla
-Animalisk mat (från djur): kött, brosk- och bindväv, inälvsmat, fisk-och skaldjur, ägg, honung, larver och småkryp
 

Original-Paleo
Detta är den rena formen av Paleo och är helt socker-, spannmåls- och mejerifri (förutom smör och ghee). Den passar dig som mår bra i grunden och vill förebygga framtida ohälsa effektivt. Den passar också dig som vill läka från ohälsa utan att ägna alltför många timmar, kronor och energi åt upplägget.
Följ dessa principer:  
-Inget socker och onödig sötning: frukt och bär ibland
-Inga spannmål
-Inga mejeriprodukter: smör och ghee kan vara okej (mjölkfett)

 

Individanpassad Paleo
Detta är för dig som vill ”läka” effektivt från diverse sjukdomar och symtom eller optimera sin hälsa maximalt och/eller individanpassa kosten som långt som möjligt. Följ principerna för Original-Paleo, men lägg till:  
-Egen buljong och/eller
-Egengjord yoghurt och/eller
-Egensyrade grönsaker och/eller
-Egen leverpastej mm -Addera lågkolhydratfilosofi och/eller enligt individanpassade elimineringsprotokoll (AIP, IgG-anpassat m fl)

Vill du läsa mer om paleokost så kan du bara googla paleokost eller stenålderskost så kommer det fram en uppsjö av sidor.

Olika nivåer av Paleokost

AIP - Autoimmuna Paleokosten

Autoimmun kost, även känd som Autoimmune Protocol (AIP), är en särskild kosthållning som syftar till att minska inflammation och stödja immunförsvaret. Den är ofta rekommenderad för personer med autoimmuna sjukdomar som Hashimoto's, ledgångsreumatism eller celiaki. AIP fokuserar på att eliminera livsmedel som kan trigga immunologiska reaktioner, såsom spannmål, baljväxter, mejeriprodukter, socker och bearbetade livsmedel, medan man istället lägger till näringsrika livsmedel som grönsaker, kött, fisk och hälsosamma fetter.


 

Implementera AIP

För att implementera AIP i praktiken, behöver man börja med en eliminationsfas där man utesluter de föreslagna livsmedlen under en period för att sedan gradvis återinföra dem för att identifiera potentiella triggers. Kbt-verkstan kan erbjuda stöd och verktyg för att hantera eventuella utmaningar som kan uppstå under denna kostförändring, inklusive motivationshöjande strategier och verktyg för att hantera cravings och sociala situationer. Dessa insatser kan hjälpa individer att framgångsrikt navigera i sin kost och förbättra sitt allmänna välbefinnande.

Så här kan man göra

AIP är en striktare variant av paleokost. Man utesluter många livsmedel under 30-90 dagar (90 dagar för bäst effekt) och sedan återinför man livsmedel för livsmedel för att se vad det är man reagerar på.En rek. är att man förbereder sig noggrant innan start och ser till att handla in allt man behöver så det blir enklare i vardagen.Precis som all annan kostförändring så är det svårt i början men när man hållt på i 2-3 veckor så brukar det gå lättare.  Riktlinjer  Med AIP utgår du från Original-Paleo, men modifieras under 30 dagar enligt aip-listan. Efter 30 dagar kan du återintroducera Paleolivsmedel på Undvik-listan succesivt under 1 - 11 månader.Låt din egen magkänsla tillsammans med din rådgivare avgöra takten och valen av livsmedel, men rekommendationen är att det ska gå sakta men säkert för bästa resultat.Ett AIP-upplägg pågår oftast 3 - 6 månader, men maximalt 12 månader. Följande livsmedel bör uteslutas respektive ätas för att minska att du får i dig  proteinstrukturer som kan trigga igång en autoimmun reaktion.


Undvik-listan:


  •Processade livsmedel  
• Ägg (främst äggvitan innehåller lysozym som skyddar ägget mot angrepp av bakterier men kan även angripa tarmväggen)
• Nötter (vanliga allergener)  
• Växtoljor inklusive olivolja  
• Kaffe och te (förutom rött te)   •Potatisväxter som ingår i familjen nattskatteväxter såsom tomater, paprika, aubergine, potatis, chili och curry (innehåller lektiner, saponiner och capsaicin som kan reta immunförsvaret)        
• Spannmål eller spannmålsliknande växter som ris, hirs, teff, quinoa, amaranth eller bovete. Extra försiktig bör man vara med vete, korn och råg som innehåller gluten
• Socker: en stor orsak till läckande tarm och inflammation. Sötningsmedel inklusive stevia och sukrin
•Mejeriprodukter: ost, mjölk, grädde, smör
• Alkohol och tobak (kan orsaka överväxt av bakterier i tunntarmen och läckande tarm)
• NSAID-läkemedel som Ipren, Voltaren, Aspirin (påverkar tarmslemhinnan negativt och ska inte tas slentrianmässigt, men kan i vissa fall behövas)  •Emulgeringsmedel, förtjockningsmedel och andra livsmedelstillsatser
 

Ät-Ja-listan:
 

• Gräsbetes kött (undvik icke-gräsbetes kött så ofta som möjligt)
• Vildfångad fisk (undvik odlad fisk så ofta som möjligt)  
• Inälvsmat av bra kvalitet
• Skaldjur • Benbuljong  
• Grönsaker, rotfrukter, frukt och kryddväxter (frukt med betoning på björnbär, blåbär, körsbär, hallon, kokosnöt, oliver och avokado)  
• Sötpotatis och jams
• Honung  
• Fermenterad mat som opastöriserad kimchi, surkål samt egengjord yoghurt (introduktion efter någon vecka)          
• Ghee (koncentrerat smör) är okej trots att det är en mejeriprodukt
• Kryddor förutom chili och curry  
• Rent fett som schmaltz, kokosolja eller lard med flera  

--------------------------

Bra böcker som är skrivna av Karl Hulten, Anna-Maria Norman:
-Autoimmun handbok
-Autoimmun kokbok
-Kokbok för sköldkörteln

Mer info på deras hemsida:  paleoteket och lyssna på deras podd - superbra!

Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna

Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.